13+1 Aranyszabály betörés ellen

13+1 Aranyszabály betörés ellen

A statisztikák szerint, az utóbbi két évben történt betörések során, az elkövetők nagyrészt olyan ingatlanokba törtek be, amelyek üresen álltak, vagy a tulajdonosaik éppen nem tartózkodtak otthonukban. Ezekben az ingatlanokban több esetben hiányoztak a vagyonvédelmi technikai eszközök, illetve sokszor az ott lakók maguk könnyítették meg a tettes dolgát.

13+1 Aranyszabály lakás betörés ellen

1. ARANYSZABÁLY: Tartsa kerítését jó állapotban!

A kerítés akkor nyújt védelmet, ha minimum 160 cm magas. Az udvari kaput zárja mindig, a kulcsot vegye ki a zárból és tartsa biztonságos helyen. Minden irányból legyen zárt az udvar. Ne hagyja, hogy bárki észrevétlenül elbújhasson kertjében! Vágja vissza a sövényeket, bokrokat, fákat! A növényzet ne legyen magasabb 90 cm-nél, a fák lombja ne lógjon le 180cm alá.

2. ARANYSZABÁLY: Tartson házőrző kutyát!

3. ARANYSZABÁLY: Az ingatlan nyílászárói legyenek jó állapotban!

  • Minden kültéri ajtóra szereltessen 5 pontos zárszerkezetet, vagy biztonsági zárat az ajtó belső tokjára illesztve (emelőkaros, hevederes). Egy ilyen biztonsági zár, csak saját kulccsal nyitható. Ha a betörő a zár kitörésével próbálkozna, az még belülről sem sikerülne neki. Ám ha a betörő az ablakon keresztül mégis bejutna a lakásba, az ajtón keresztül akkor sem tud semmit kivinni.
  • Rendelkezzen az ajtó többféle zárral, biztonsági lánccal, nyitásjelzővel, kémlelővel.
  • Az ingatlan ablakait lássa el zárral, nyitásjelzővel, esetleg ráccsal.
  • A nyílászárókat mindig zárja be, a kulcsokat tartsa távol az ajtótól, vagy az ablaktól.

4. ARANYSZABÁLY: használjon időzítő kapcsolót, tv szimulátort, mozgásérzékelős világítást

  • Érdemes beszerezni néhány időzítő kapcsolót, amelyekkel szabályozható, melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távolléte alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Ezt a célt szolgálja a tv szimulátor is, amely ideális segédeszköz egy ház vagy lakás lakottságának szimulálására. A készülékbe beépített elektronika véletlenszerű sorrendben be és kikapcsolja, ezáltal egy bekapcsolt TV készüléket szimulál.
  • Szereltessünk fel mozgásra bekapcsoló világítást a kertben, mozgásérzékelő lámpákat, hiszen a legjobb bűnmegelőzési eszköz a jó megvilágítás.

5. ARANYSZABÁLY: Tegye el a lábtörlőt, ha több napon keresztül nem tartózkodik otthon!

Több esetben is lábtörlő alá kekszet tesznek az elkövetőt, ha a keksz nincs összetaposva, akkor tudják, hogy nincsenek otthon!

6. ARANYSZABÁLY: Gondoskodjon a melléképülete, garázsa biztonságáról is!

Lássa el minőségi nyílászáróval és zárja is azokat. Havazáskor a kocsibejáróról, valamint a járdákról takarítsa le a havat. A betörés esélyének csökkentése céljából nézzünk körül az udvaron, kertben, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatnak a betörőknek. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen. A garázs és a fészer ajtaját soha ne hagyjuk nyitva, különösen akkor ne, ha onnan egy belső ajtón át be lehet jutni a házba is.

7. ARANYSZABÁLY: Fokozott figyelmet tanúsítson, ha nagyobb összeget vesz fel a pénzintézetben, vagy a postástól nagyobb összegű készpénzt vesz át!

Mivel az elkövetők kifigyelhetik, és könnyen áldozattá válhat! Ezért lehetőség szerint ne tartson otthon nagyobb összegű készpénzt!

8. ARANYSZABÁLY: Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!

Ne hagyjunk a lakásban nagy értékű készpénzt, ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink. Értékeit tárolja megfelelően biztonságos helyen (Pl. rögzített trezorban). Vezessen listát értékeiről, jelölje meg azokat egyedi jelöléssel!

9. ARANYSZABÁLY: Figyeljen környezetére! Ismerje meg szomszédjait, ápoljon velük jó viszonyt!

Figyeljenek egymás értékeire! Tartson kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, vagy a polgárőrség önkénteseivel. Segítsük szomszédjainkat! Ha idegen, gyanúsan viselkedő személyeket, autókat észlelünk környezetünkben feltétlen jegyezzük fel a gépkocsi rendszámát, illetve a gyanús alak/alakok személyleírását. A Rendőrkapitányság a bejelentéseket minden esetben kivizsgálja. Hívja a 112-es díjmentesen hívható segélyvonalat!

10. ARANYSZABÁLY:  Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást! Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! 

Gyakran jelennek meg településeinken az úgynevezett házaló árusok. Sajnos azonban nem mindegyikük eladási szándékkal csenget be Önökhöz. Gyakori trükk, hogyrosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek. A gyanútlan áldozat beengedi őket a lakásába, ők pedig a figyelmet elterelve ellopják a könnyen mozdítható értékeket. Ha csengetnek, ellenőrizze, ki keresi, használjon biztonsági láncot, kémlelőnyílást! Lehetőleg ne vásároljon semmit a házaló árusoktól! (bizonytalan eredetű áruk, hamisított termékek, jótállás, garancia hiánya, a valós értéknél jóval magasabb ár stb.). Gondolja át indokolt-e az idegen jövetele, miért kér iratot, értéket, pénzt Öntől! Az értékekeit ne hagyja elől, zárja el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba! Legyen jó viszonyban szomszédjaival, ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége!Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házileltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát stb.!

11. ARANYSZABÁLY: Ha otthon tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!

12. ARANYSZABÁLY: Soha ne valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek (telefonon sem)! Ajtaját ne tárja ki idegennek!

13. ARANYSZABÁLY: Segítse a rendőrség munkáját!

Ha gyanús személyeket lát, figyelje meg őket, írja fel a járművük forgalmi rendszámát, típusát, színét! Ha bármi gyanúsat észlel, hívja azonnal a rendőrséget!

13 + 1. ARANYSZABÁLY: a praktikák nem helyettesíthetik az elektronikus biztonságtechnikai rendszereket (riasztórendszert, távfelügyelet, kamerarendszert)!

  • Az elkövetők sehol sem szeretik a kamerákat, riasztókat, távfelügyelettel ellátott ingatlanokat, mozgásérzékelős lámpákat, a rácsokat, a hangosan ugató kutyát, és a túl bonyolult biztonsági záraktól is inkább távol tartják magukat.
  • Számukra fontos szempont, hogy zökkenőmentesen és gyorsan bejussanak a tetthelyre, könnyen menekülhessenek onnan, valamint az is, hogy zavartalanul, dolgozhassanak a terepen.
  • Nem szeretik, ha kamera figyeli és rögzíti a mozgásukat, öltözéküket. ismertetőjegyeiket, és azt sem, ha az elkövetés pontos időpontja másodpercre pontosan bizonyítható (azonosítás, bizonyíték, nincs alibi, más kamerák pl. városi térfigyelők felvételei visszakereshetőek).
  • Nem szeretik, ha időre kell dolgozniuk, tudják, hogy a távfelügyelet kivonulószolgálata, a tulajdonos, a rendőrség tud az ottlétükről és bármelyik pillanatban megérkezhetnek a helyszínre.