Hogy csökkentsük a téves riasztások számát?

Hogy csökkentsük a téves riasztások számát?

Egy kutatás szerint a riasztások több mint 30 százaléka az elmulasztott vagy hibás karbantartás miatt történik
Érdekes tanulságokkal bír a brit Samsic létesítménygazdálkodási szolgáltató kutatása, amely feltárta, hogy az el nem végzett karbantartások felelősek a riasztások több mint 30 százalékáért. Így hangsúlyozotton hívják fel a figyelmet a rendszerek periodikus ellenőrzésére és karbantartására.

A kutatás 2021-ben 968 olyan telefonhíváson alapult, ahol a riasztást kiváltó ok beazonosítható volt. A riasztások jelentős része hibás érzékelők, panelek és vezetékek miatt következett be. A riasztások 32,5 százaléka rosszul karbantartott rendszerek, köztük törött alkatrészek okán indult, míg további 11 százalék a személyzet hibája okán – például hibás telepítés – következményeként történt. További 18 százalékot pókháló váltott ki, ami rávilágít az érzékelő körüli területek tisztán tartásának fontoságára. A rágcsálók, pókok és más rovarok, amelyek riasztást okoztak – adták a vizsgált esetek további 13 százalékát. Összeségében a riasztások csak körülbelül 19 százaléka történt valós vagyonbiztonsági okokból (időjárási anomália, vízszivárgás, vandalizmus, tűzeset, betörés)

A Samsic.uk szóvivője elmondta: Ezek a statisztikák rávilágítanak a riasztórendszerek karbantartásának fontosságára, és hogy a környező területeket is tisztán, rendben kell tartani.

Samsic statisztika

Samsic statisztika

A téves riasztások megelőzéséhez szükséges feladatok

A biztonsági rendszerek karbantartása – A hatékony működés érdekében a telepített rendszerek rendszeres karbantartást igényelnek. A CCTV rendszereket legalább évente kétszer, a riasztórendszereket pedig legalább évente egyszer szükséges ellenőrizni és szükség esetén javítani, beállításukat pontosítani.

Az érzékelők körüli területek tisztán tartása – Amint azt a Samsic kutatása is mutatja, meglepően sok riasztást váltanak ki az érzékelőn, vagy körülötte lógó pókhálók.

Kártevő irtás – A megvizsgált esetek 13 százaléka mutatta ki, hogy patkányok, egerek és más rágcsálók is okolhatók a téves riasztásokért. Ezek irtása is sok problémát előz meg.

forrás: Samsic, IfsecGlobal – Detektor Security Biztonságvédelmi Szakfolyóirat

A szakértő kiegészítése :
Még nagyobb baj, ha a karbantartás elmulasztása miatt a riasztó nem jelez egy valós betörés esetén.